Ny urvalsbok publicerades

NordenBladet — Polisyrkeshögskolans urvalsbok När man går i stora skor lämnar man stora spår efter sig har reviderats. Den nya boken innehåller 18 perspektiv på polisarbetet, precis som tidigare. Nästan hälften av alla artiklar är nya.
– Största delen av dem som skrivit artiklarna är poliser, och boken belyser karriärer av många olika slag. I artikelserien berättas bland annat om hur det är att vara akademisk branschbytare vid polisen och vad arbetet i polisens grundutredningsgrupp innebär. Andra teman är till exempel användningen av maktmedel, polisen som tillämpare av lagen, internationell civilkrishantering och polisens kommunikation, beskriver bokens redaktör Marko Vesterbacka, som är lektor i kommunikation vid Polisyrkeshögskolan.
Den nya boken är första gången i användning under ansökningsperioden som börjar 28.1.2020. Det första skedet i urvalsprovet för denna ansökningsperiod ordnas i april 2020. I urvalsprovet i januari 2020 (ansökningsperiod oktober – december 2019) används således fortfarande den tidigare urvalsboken.
Enligt de preliminära planerna ska den följande ansökningsperioden till den svenskspråkiga polisutbildningen börja hösten 2020. Den nya boken används således vid den följande ansökningsperioden till den svenskspråkiga utbildningen.
På finska nu även som ljudbok
Boken När man går i stora skor lämnar man stora spår efter sig finns att få som pdf-fil på Polisyrkeshögskolans adress polamk.fi/sv/urvalsboken på svenska och finska. Artikelsamlingens finska version finns att få i tryck i en avgiftsbelagd version i PunaMustas nätbutik. Den tryckta boken på svenska utkommer senare.
– Det är också möjligt att lyssna på den finska versionen som ljudbok. Vi vill hjälpa de sökande att förbereda sig för urvalsprovets skriftliga del så väl som möjligt. Nu kan den sökande både läsa och lyssna på artiklarna, i olika situationer och på det sätt som lämpar sig bäst för var och en.
Strängare bedömning av det skriftliga provet
Bedömningen av det skriftliga provet ändras från och med den ansökningsperiod som börjar 28.1.2020. Essän och samtidigt hela urvalsprovet kan underkännas om det finns brister i essäns tydlighet, precision och språkriktighet.
– I praktiken innebär ändringen att om den sökande får noll poäng till exempel i bedömningen av språkriktigheten, kan personen inte bli vald till polisutbildningen. Att kunna uttrycka sig skriftligt är ett av de mest centrala elementen i polisarbetet, och vi vill betona dess betydelse ytterligare i urvalsprovsskedet, konstaterar Polisyrkeshögskolans rektor Kimmo Himberg.
Essäprovet mäter grundläggande skriftliga färdigheter som är viktiga för polisyrket. De nyckelfärdigheter som bedöms i provet är kunskaper i undersökande skrivande, det vill säga att kunna skriva krävande referat och motivera: hur väl den sökande lyckas jämföra innehållet och synvinklarna i olika texter med varandra, dra egna slutsatser och motivera dem samt strukturera sin egen text.
Den sökande får i uppgift att jämföra tre artiklar ur en given synvinkel. Två av de artiklar som ska jämföras är från boken När man går i stora skor lämnar man stora spår efter sig som ska läsas på förhand och en artikel delas ut vid provtillfället.
Det skriftliga provets andel av de totala poängen för urvalsprovet är 30 procent. Bedömningen av lämplighet utgör 50 procent av poängen och konditionsprovet 20 procent.
» Mer information om urvalsprovets skriftliga prov

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory