Norge: Mer än 1 400 lärare i strejk, på måndag kommer strejken att utökas ännu mer

Norge: Mer än 1 400 lärare i strejk, på måndag kommer strejken att utökas ännu mer

NordenBladet – På måndag utökas strejken för lärarna i gymnasieskolorna. Mer än 1400 lärare strejkar nu i Norge.

“Vi har inte alls krävt några betydande löneförhöjningar, vilket en del kanske har fått intrycket av. Vi strejkar för att lärare för sjätte gången har fått sämre betalt än arbetstagare i andra sektorer i kollektivavtalet. När vissa får mer måste andra få mindre. Men varför ska lärare alltid få mindre?” frågar Steffen Handal, ledare för fackföreningen.

Nu strejkar 1400 medlemmar i lärarfacket. Från och med måndagen den 29 augusti kommer strejken att accelerera då nya strejkande ansluter sig i 14 kommuner och tio administrativa regioner i provinsen.

Enligt uppgifter från Norges statistikbyrå har nästan en femtedel av lärarna i grund- och gymnasieskolan ingen bekräftad lärarbehörighet. Antalet personer som vill utbilda sig till lärare har minskat tre år i rad. Många rektorer rapporterar om stora problem med att hitta behöriga lärare.

“Vi ville inte ha den här strejken, men nu var den nödvändig. Skolstyrelsen verkar ha glömt att lönepolitik är skolpolitik. Om du vill rekrytera kvalificerade lärare med lång utbildning och skolerfarenhet måste de få konkurrenskraftiga löner. Gårdagens lärarlöner kommer inte att skapa morgondagens skola”, betonar Handal.

Strejkerna kommer att äga rum i 14 kommuner – Arendal, Bergen, Bodø, Gjøvik, Harstad, Haugesund, Indre Østfold, Lillestrøm, Modum, Molde, Porsgrunn, Steinkjer, Stjørdal och Tromsø – och i tio länsdistrikt – Agder, Innlandet, Møre och Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms och Finnmark, Trøndelag, Vestfold Telemark, Vestland och Viken.

Foto: Pexels


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory