Modernt mode från Island, Grönland och Färöarna på Estlands museum för konsthantverk och design

Modernt mode från Island, Grönland och Färöarna på Estlands museum för konsthantverk och design

NordenBladet – Det estniska museet för konsthantverk och design har en öppen utställning ”Ilmapäevikud” (väderdagböcker), som ger besökarna en översikt över det nutida modet på Island, Grönland och Färöarna. Utställningen är öppen fram till den 5 januari 2020.

Utställningen fokuserar på tio konstnärers verk, inspirerade av lokala traditioner och av Nordens unika landskap och de hårda klimatförhållandena. ”Ilmapäevikud” har gjorts i samarbete med konstnär- och kuratorduon Sarah Cooper och Nina Gorfer, som under två års tid reste på Island, Grönland och Färöarna. Deras mål var att studera hur ömiljö, kulturell identitet och traditioner inverkar på lokala konstnärers och designers produktion.

Utställningen i sig rör sig bort från den vanliga modevärlden och fokuserar istället på kreativitet och vad som påverkar den – kulturell identitet, traditioner, kreativitet, landskap, väder och även skapandet av hållbart nordiskt mode som bygger på ny slags lokala resurser i Norden.

Sarah Cooper och Nina Gorfer, som bor och arbetar i Göteborg och Berlin, startade ett konceptuellt fotoprojekt 2006 och har sedan dess organiserat internationella utställningar och publicerat flera böcker.

Tio konstnärer kommer att delta i utställningen på det estniska museet för konsthantverk och design: Barbara I Gongini, Guðrun & Guðrun (Färöarna), Bibi Chemnitz, Nikolaj Kristensen, Najannguaq Lennert (Grönland) och STEiNUNN/Steinunn Sigurðardóttir, JÖR/ Guðmundur Jörundsson, Kría, Mundi, Shoplifter alias Hrafnhildur Arnardóttir (Island).

Foto: Cooper & Gorfer
Källa: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
IlmapäevikudUtställningenväderdagböcker

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory