Marknivån ökar ständigt i Östersjöregionen – tusentals fastigheter i Estland har redan lämnats utan vattenlinje

Marknivån ökar ständigt i Östersjöregionen – tusentals fastigheter i Estland har redan lämnats utan vattenlinje

NordenBladet – Den senaste istiden slutade senast för 10 000 år sedan. Vid den tiden smälte också det breda istäcket över det estniska territoriet, varefter den tidigare under enorm tyngd kraftigt sjunkna marken började stiga. Marken runt Östersjön stiger ständigt, men inte på samma sätt överallt. Till exempel, i den norra delen av Bottenviken, stiger marken nio millimeter per år. Landet i nordvästra Estland har stigit sedan slutet av den senaste istiden och fortsätter att stiga med upp till 3 millimeter per år.

Landhöjning har i sin tur lett till en situation där fastigheters gräns var vatten inte längre har vatten som tomtgräns enligt markregistret. Landsstyrelsen planerar att ändra situationen så att fastigheten kommer att ha tomtgräns vid vatten igen, säger ERR, det estniska public service radiobolaget.

”Problemet har uppstått eftersom markregistrets uppgifter inte förändras i en situation där strandlinjen förändras i naturen. På öarna och i västra Estland stiger marknivån, så när man tittar på markregisterkartan är den vanliga situationen den att det finns en markremsa mellan den tidigare registrerade egendomen och strandlinjen. Enligt gällande lag sträcker sig emellertid markägandet upp till vattnet när fastigheten ursprungligen var till vattenlinjen. Även om det inte syns i registret sträcker sig markägandet ändå till vattenlinjen”, säger Karmen Kaukver, en talesman för landsstyrelsen.

Nästan 15 000 fastigheter är gränsar till allmänna vattendrag.

“Det finns för närvarande ingen lagstiftning om hur man ändrar strandnära fastigheter på officiella kartor så att de sträcker sig ända till vattenlinjen,” sade Kaukver.

”Landsstyrelsen är medveten om problemet och vi arbetar aktivt med att hitta lösningar och förbereda lagstiftning. Vi är för närvarande i analysfasen. Eftersom detta är en fråga om ägande, kommer vi definitivt att involvera samhället i sökandet efter lösningar. Målet är att gränserna för fastigheterna i registret i framtiden kommer att vara bundna till strandlinjen och förändringen av den naturliga linjen kommer som regel automatiskt att visas i registret”, tillade han.

Foto: NordenBladet
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Estlandistiden

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory