LĂ„t dig inte luras!

NordenBladet — Under det senaste Ă„ret har polisen satsat hĂ„rt pĂ„ att fĂ„ bukt med bedrĂ€gerivĂ„gen som sköljde över Sverige under 2018. Men Ă€ven om antalet telefonbedrĂ€gerier, sĂ„ kallad vishing, har minskat finns det fortfarande mĂ„nga som luras pĂ„ sina pengar.
Bedragarna riktar gÀrna in sig pÄ Àldre personer och andra utsatta grupper.
– Vi har sett flera liknande fall dĂ€r just Ă€ldre personer blivit mĂ„ltavla för bedragare. Det kan handla om att man utger sig att ringa frĂ„n banken, ett företag eller en myndighet. Bedragarna Ă€r vĂ€ldigt skickliga i det sociala spelet och verkar sĂ„ trovĂ€rdiga att de förmĂ„ andra att lĂ€mna ut kortuppgifter och koder eller logga in pĂ„ sin bank, berĂ€ttar Agneta Massaro, chef pĂ„ BedrĂ€gerigruppen i VĂ€sterĂ„s.
Ett Àrende som BedrÀgerigruppen hanterat pÄ senare tid handlar om 101-Ärige Gunnar*, som utsatts för telefonbedrÀgeri.
Gunnar blev uppringt av en man som pÄstod sig ringa frÄn bankens sÀkerhetsavdelning. Det hade skett en konstig överföring frÄn ett av Gunnars konton hÀvdade han. Mannen verkade trovÀrdig och sa att han skulle hjÀlpa honom att korrigera betalningen. Han lyckades fÄ Gunnar att logga in pÄ sin internetbank vid flera tillfÀllen samt att swisha en stor summa pengar genom att fÄ honom att tro att han Àndrade betalningsgrÀnsen för Swish.
– Sammanlagt handlar det om överföringar pĂ„ nĂ€rmare 200 000 kronor. Det Ă€r tragiskt nĂ€r dessa Ă€ldre personer luras pĂ„ sina besparingar, sĂ€ger Agneta Massaro.
Även om Ă€ldre personer Ă€r en sĂ€rskilt utsatt grupp finns risken att bli utsatt för IT-relaterade brott i alla samhĂ€llsgrupper.
– Det gĂ€ller att tĂ€nka efter vilka uppgifter man lĂ€mnar ut och hur man beter sig pĂ„ nĂ€tet. Vi har haft fall dĂ€r bedragare utgett sig för att vara till exempel trevliga förre detta soldater eller lĂ€kare som tar kontakt via sociala medier. MĂ„nga av de som godkĂ€nner sĂ„dana förfrĂ„gningar drabbas senare av romansbedrĂ€gerier. Det Ă€r brottsligt att inleda en kĂ€rleksrelation med nĂ„gon i syfte att lura personen pĂ„ pengar, sĂ€ger Agneta Massaro.
Under oktober mÄnad leder polisen tillsammans med MSB (Myndigheten för samhÀllskydd och beredskap) en kampanj kring informationssÀkerhet. MÄlet Àr att uppmÀrksamma vilka konsekvenser vÄrt beteende pÄ internet kan ha och pÄ sÄ sÀtt minska risken att bli utsatt för brott.
Det allra vanligaste anmÀlda brottet bland bedrÀgerierna Àr kortbedrÀgerier utan fysiskt kort (cirka 40 %), sÄ kallad CNP (card not present). Bedragaren har dÄ i dessa fall fÄtt tag i kortuppgifterna och gör olovliga köp med hjÀlp av dessa. I region Mitt har det anmÀlts 6241 CNP-brott under perioden januari till augusti 2019. Andra vanliga bedrÀgeribrott Àr identitetsbedrÀgerier sÄsom köp och lÄn i annans namn (1425 anmÀlda brott i region Mitt mellan januari och augusti 2019) och bedrÀgerier genom social manipulation, som till exempel ovan nÀmnda telefonbedrÀgerier (vishing) och romansbedrÀgerier.
En annan form av bedrÀgeri Àr dataintrÄng. Hittills i Är har det anmÀlts drygt 6000 dataintrÄng i hela Sverige. Det kan handla om kapade Facebookkonton och olovliga registerslagningar men Àven större överbelastningsattacker mot kritisk infrastruktur.
Enligt en undersökning frÄn Novus oroar sig nÀrmare var tredje svensk (28 %) för att bli utsatt för IT-relaterad brottslighet. NÀstan var femte (17 %) uppger att de redan har drabbats av sÄdan brottslighet och dessa oroar sig i högre utstrÀckning (38 %).
– Det finns en hel del man kan göra sjĂ€lv för att minska risken att utsĂ€ttas för IT-relaterad brottslighet. Exempelvis ska du inte lĂ€mna ut ditt kortnummer eller personlig information, sĂ€rskilt inte via internet eller telefon och aldrig skicka pengar till okĂ€nda personer, avslutar Agneta Massaro.
*Namnet Àndrat av sekretesskÀl
LÀs mer om hur du kan skydda dig mot bedrÀgerier
LÀs mer om kampanjen TÀnk sÀkert

Under det senaste året har polisen satsat hårt på att få bukt med bedrägerivågen som sköljde över Sverige under 2018. Men även om antalet telefonbedrägerier, så kallad vishing, har minskat finns det fortfarande många som luras på sina pengar.

KĂ€lla: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory