Kamerabevakning i Leksand

NordenBladet —

Polisen kommer att kamerabevaka delar av centrala Leksand med drönare i samband med midsommarfirandet 21–22 juni.

Polisen har beslutat att använda kamerabevakning med hjälp drönare i samband med midsommarfirandet i Gropen samt midsommarfestivalen i Leksand, som ett komplement till övrigt polisiärt arbete. Beslutet gäller från fredag 21 juni klockan 18.00 till lördag 22 juni klockan 04.00. Av bilden framgår vilket område det gäller.
Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra brott på en brottsutsatt plats eller på en annan plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet eller på egendom, samt förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet eller begränsa verkningarna av sådana störningar.
Allmänheten kommer att informeras om kamerabevakning med drönare genom skyltning på plats. Polisen får inte filma in i de bostadslägenheter eller andra integritetskänsliga utrymmen som finns i området utan enbart filma allmänna platser såsom öppna ytor och grönområden dit allmänheten har tillträde.
Beslutet har fattats av Polismyndigheten och grundar sig främst på bestämmelser i Kamerabevakningslagen.

Kamerabevakning med drönare

Drönare, kan även benämnas som UAS eller unmanned aerial system, är polisens system för obemannade flygfarkoster.
Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.

Nyhet från
Polisen

Publicerad 18 juni 2024 13.12

Polisen kommer att kamerabevaka delar av centrala Leksand med drönare i samband med midsommarfirandet 21–22 ju

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory