Ingen ökning av fjällräddningar i sommras

NordenBladet — Under årets sommarmånader har omkring 149 fjällräddningsinsatser genomförts i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

Trots att antalet besökare i fjällvärlden bedöms ha ökat ligger antalet fjällräddningar antingen på ungefär samma nivå som i fjol eller så är de färre.
När det gäller anledningar till att personer behövt fjällräddningens hjälp så är frakturer och stukningar av olika slag vanligast förekommande. Övriga ärenden rör en variation av medicinska åkommor, att personer har gått vilse, blivit nedkylda och utmattade med mer.
För att få en så säker fjällvistelse som möjligt är förberedelser är A och O. Det är viktigt att vara rätt utrustad och veta vad man klarar av. Några andra råd är att meddela någon vilken färdväg som är planerad och när ankomst beräknas ske, håll koll och anpassa aktivitet efter väder och ta med karta och kompass.
Fjällräddare kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell. Om du behöver akut hjälp vid en skada eller sjukdom, kontakta polisen genom att ringa 112 och är det inte är akut kan du nå polisen på telefon 114 14.
Antal fjällräddningar mellan 1 juni 2021 – 30 september

Norrbotten

2021

2020

2019

Antal fjällräddningar
67
66
77

Västerbotten

Antal fjällräddningar
18
19
13

Jämtland

Antal fjällräddningar
54
64
43

Dalarna

Antal fjällräddningar
10
17
7

Polisens fjällräddning, mer information på polisens webbplats.
Fjällsäkerhet, lika viktigt på sommaren

Fakta om polisens fjällräddning

Polisens Fjällräddning omfattar 400 uppdragsanställda fjällräddare placerade på ett 30-tal orter i fjällänen. Fjällräddningen har särskilt utbildade insatsledare.
Fjällräddarna utbildas och övas med certifieringskrav under hela året och har kompetens och förmåga att verka i alla årstider, alla vädertyper och har lång uthållighet under svåra förhållanden.
I Polisens fjällräddning finns även specialräddningsgrupper med kompetens för höghöjdsräddningar i samverkan med helikopter samt grott räddningsgrupper.
Statistiken är baserad på Polisens räddningstjänstrapporter, som upprättas då beslut om räddningstjänst beslutas enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO).

Nyhet från
Polisen

Publicerad 08 oktober 2021 15:57

Under årets sommarmånader har omkring 149 fjällräddningsinsatser genomförts i Norrbotten, Västerbotten, Jämtla

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory