Hjälp polisen lösa sexualbrott mot barn

NordenBladet —
Genom att identifiera föremål och platser, ge information om var man köper eller hittar föremål i bilderna kan du göra så att offer kan identifieras. Bild: Lars Hedelin
Flera pågående sexualbrott har kunnat avbrytas och fem barn från Sverige har identifierats när experter från flera länder samlades för att gå igenom miljontals bilder och filmer med misstänkta sexualbrott mot barn.
– Den största vinsten är att vi kan rädda barn från pågående övergrepp, säger Olle Ejerblad från svenska polisens nationella it-brottscentrum.
Han och Christer Andersson representerade svensk polis i den arbetsgrupp som samlades i Europols högkvarter i Haag under en vecka i oktober. Syftet med Victim Identification Task Force är att gemensamt gå igenom bilder och filmer där barn misstänks vara utsatta för sexuella övergrepp.
Olle Ejerblad fick bland annat en serie bilder att gå igenom som resulterade i ett samarbete mellan Sverige, amerikanska FBI och Homeland security och australiensiska Task Force Argos. De trodde länge att USA var ursprungslandet men kunde inte hitta vägen fram. När de tacklade ärendet från ett annat håll förstod de att bilderna var tagna i Indien men att det fanns kopplingar till USA.
– Efter ett dygn kunde en ung flicka och gärningsmannen identifieras med hjälp av de foton som togs på dem när de reste in i USA. Nu utreds ärendet i USA. Det viktigaste är att flickan inte längre kan utsättas för övergrepp, säger Olle Ejerblad.
Totalt 925 bildserier
De samlade experterna från Europol, Interpol, flera europeiska länder, Australien och USA gick totalt igenom 925 bildserier. För 173 av dessa serier har produktionslandet sannolikt identifierats och de länderna har informerats så att de kan starta sin egen nationella utredning. Syftet med att samlas är att hitta viktiga ledtrådar, identifiera eventuella överlappningar i fallen och kombinera sina ansträngningar för att hitta offer.
– Det här är inte ett nationellt problem, det är globalt. Därför måste vi hjälpas åt och det är en enorm styrka är att vara från många länder och arbeta tillsammans, säger Olle Ejerblad.
De fem barn från Sverige, som helt eller delvis identifierats, tros inte vara utsatta för övergrepp.
– Det är barn som har filmat sig själva och vi har inte kunnat se att det ligger något hot från någon annan bakom, säger Olle Ejerblad.
Det gör det dock inte mindre allvarligt. Om bilder och filmer av detta slag kommer i händerna på någon som har onda syften kan barnen till exempel utpressas att göra grövre saker.
– Det är ett stort problem att barn söker gillande och status på detta sätt på nätet. Det gäller att få stopp på det så tidigt som möjligt, säger Olle Ejerblad.
Polisen anmäler dessa ärenden till socialtjänsten som kontaktar barnens föräldrar.
Hjälp till att stoppa övergrepp mot barn
Du kan också hjälpa till att stoppa övergrepp mot barn. På webbplatsen Stop Child abuse har Europol nyligen släppt en ny serie med bilder där ditt bidrag behövs.
Genom att identifiera föremål och platser, ge information om var man köper eller hittar föremål i bilderna kan du göra så att offer kan identifieras. Bilderna är starkt beskurna så att bara det objekt som man vill spåra syns. Du kan lämna tips anonymt.
Sedan 2017 har Europol fått in 24 000 tips till sajten. Det har lett till identifiering av nio barn och till åtal för två brottslingar.
Polisens arbete mot sexualbrott mot barn

Flera pågående sexualbrott har kunnat avbrytas och fem barn från Sverige har identifierats när experter från flera länder samlades för att gå igenom miljontals bilder och filmer med misstänkta sexualbrott mot barn.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory