Helena-Reet: Chanukka-festbord och tändning av ljusen + RECEPT: Färskost-rabarberbakelse med mandel

Helena-Reet: Chanukka-festbord och tändning av ljusen + RECEPT: Färskost-rabarberbakelse med mandel

NordenBladet – Igår började Chanukka *, en av mina favorithelger. Den här gången gjorde jag stekt sötpotatis, löksås, nötkött och färsk pestosallad istället för potatispannkakor. Till efterrätt gjorde jag en färskost-rabarberbakelse med mandel! På kvällen tände vi också det första Chanukka-ljuset! Nedan finns bilder på min matlagningskonst och vårt festbord. Eftersom Chanukka-helgen pågår i åtta dagar i sträck (10-17 december i år eller 24. Kislev-2.Tevet enligt den judiska kalendern), finns det gott om arbete i köket och tillräckligt med festmat.





Här är ett utsökt delikat tunnbröd!

Recept:
FÄRSKOST-RABARBERBAKELSE MED MANDEL

Behövs:
500 g förpackning med Selver smördeg
300 g förpackning Tere vaniljkvarg pasta
100 g Farmis krämiga hushålls färskost
200-400 g hackad rabarber
50 g vetemjöl
250 g förpackning gårdssmör
100-200 g mandelflarn

Gör så här:
Under allt ska finnas smördeg (kavla jämnt över hela plåten), bred sedan på kvargpastan och färskosten. Eftersom färskosten är stark, lägg helt enkelt den i små bitar med små mellanrum med en tesked. Tillsätt sedan rabarberna och krydda dem med kanel och vaniljsocker. Gör ett traditionellt smultäcke ovanpå (hacka smöret i en skål och blanda i mjölet), strö över mandel. Gräddas i ugn i 200 grader ungefär en halvtimme. Smakar supergott både varmt (då är det lite mer geggigt) och kallt nästa dag! Mums mums! God aptit och trevliga helger!




______________

*Chanukka (på engelska Hanukkah; på hebreiska חֲנֻכָּה) är en judisk helg som varar i åtta dagar. Det är en judisk ljusfest. Denna vinterhögtid firas judarnas seger 164 f.Kr. Men under Chanukka, högtiden för återinvigning av templet, påminns man inte judarnas krigiska nederlag, för den judiska religionen tillåter inte att fira en seger i en strid där människor stupar. Man påminns oljemiraklet i stället.

Legenden säger nämligen att när Judas Mackabeus gick efter segern för att tända en oljelampa i Jerusalems tempel, hittade han välsignad olja bara för en enda dag. Att välsigna en ny oljan skulle ha tagit åtta dagar, men man kunde inte vänta för att folket hade samlats på gårdsplanen för att bli välsignade. På ett mirakulöst sätt räckte oljan i exakt åtta dagar, alltså tills den nya oljan hade färdigställts och välsignats. Därför varar Chanukka i åtta dagar. Chanukka firades således första gången under andra århundradet f.Kr. och firandet ägde rum i Jerusalem. Det hände den 25: e dagen i den judiska kalendermånaden kislev. Enligt den gregorianska kalendern kan Chanukka inträffa när som helst från slutet av november till slutet av december.

Traditionellt placeras en ljusstake, eller menora, med sina ljus på en fönsterbräda. Antalet ljus visar hur många dagar som gått sedan början av Chanukka, dvs. ett ljus tänds varje dag. Eftersom judarna läser från höger till vänster tänds ljusen med början av det mest till höger. Alla dagar av Chanukka är lika viktiga, så ljusstaken är traditionellt utformad så att ljusen är i samma höjd. Ljusstaken med nio ljus har ett ljus som kallas shamash. Det finns högre upp. Detta så kallade nionde ljuset shamash brinner från början och används för att tända nya ljus. Således tänds två ljus den första kvällen (shamash + ljuset mest till höger), på den andra dagen tre ljus och så vidare.

 

 

 

 


Tags assigned to this article:
bloggChanukka





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory