HAR du koll på vad de olika ingredienserna i din hudvård gör?

HAR du koll på vad de olika ingredienserna i din hudvård gör?

OHMYGOSSIP – Precis om din kropp behöver näring och energi för att fungera optimalt, så behöver din hud det också. En skön ansiktskräm eller en ljuvligt doftande bodylotion är som balsam för själen. Implementera rätt omvårdnad för din hudtyp! När det kommer till att hitta rätt hudvårdsprodukter för din hud, behöver du verkligen veta ett och annat om vilken sorts hud du faktiskt har. Allas hud är olika och olika typer har olika behov. Allas hudvårdsbehov är olika! Det här behöver du veta om din hudvård.

Skönhetsprodukter är fullsmockade med ämnen som passar olika bra för olika hudtyper. Här är ingredienserna du borde ha koll på. Vad passar på torr hy, vad är bra mot akne och vad är effektivt mot pigmenteringar? Att hitta rätt bland skönhets- och hudvårdsprodukter kan vara svårt. Därför har vi listat några vanliga ingredienser som är bra att hålla koll på.

AHA
Förkortning för Alpha Hydroxy Acid (på svenska alfahydroxidsyra).  AHA-syrorna har en förmåga att penetrera djupt i huden. AHA-syrorna har god effekt på acne, oren hud, torr livlös hud, pigmentfläckar, rynkor, solskadad hud samt inåtväxande hår.

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt. AHA-syror används framförallt inom läkemedel och hudvård men kan även förekomma inom industrin. Syrorna är en sammansättning av karboxylsyror som finns i alla levande organismer och framställs genom en kraftig oxidation. När man använder syrorna i hudvårdsprodukter så är det för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera huden. Detta för att ta bort döda hudceller för att optimera huden så att den kan bli mer mottaglig för fukt. De syrorna som anses att vara bäst inom hudvård är glykolsyra och mjölksyra då dess egenskaper har en speciell förmåga att tränga in i huden.

Aloe vera
Utvinns ur växten med samma namn. Populär ingrediens i många naturläkemedel, då den har inflammationshämmande egenskaper. I hudvård används den bland annat för att lindra torrhet, irritation och solsvedd hud.

Vitamin E
Den här antioxidanten* är en populär ingrediens i så väl ansiktsrengöring som toners och ansiktskrämer. Den återfinns också i produkter som är framtagna för att “reparera” huden. Den hjälper huden att bevara fukt och minskar bildandet av fria radikaler.

Vitamin C
C-vitamin kallas också för askorbinsyra. Den peelande syran ger huden glow och hjälper också till att ge guden en jämnare ton, till exempel vid melasma och andra pigmentförändringar. Är också en vanlig ingrediens i solskydd.

BHA
Står för Beta Hydroxy Acid (på svenska betahydroxisyra). Det här är ett annat namn för salicylsyra. Medan AHA är vattenlösliga är BHA-syra fettlöslig, vilket gör att de kan tränga sig djupare in i huden och lösa upp talg i porerna. BHA passar därför bra för fet hy som är acnebenägen. De antiinflammatoriska egenskaperna gör att den också kan användas på rosacea och eksem. Betahydroxisyra är framförallt en god exfolierare på huden. Den hjälper cellerna i överhuden att släppa från vandra så de faller av och lämnar plats åt nya fräscha!. Betahydroxisyra är bra på framförallt fina linjer, grov hud och ojämn pigmentering. En effekt som verkligen är påtaglig vid användande av produkter med BHA att man får en jämnare hudstruktur rätt snabbt.

Glycerin

Vattenlöslig alkohol som återfinns i fett. Inom hudvård används glycerin som en mjukgörande men framför allt fuktbalanserande ingrediens. Den är effektiv när det kommer till att dra fukt till huden. Glycerin finns naturligt i vår hud och hjälper till att skydda huden, påskynda sårläkning och bevarar elasticitet.

Glykolsyra
Gykolsyra utvinns naturligt ur sockerrör. Eftersom den har den minsta molekylstorleken av alla AHA-syrorna kan glykolsyran gå ner i huden snabbt och djupt. Den slipar huden men är liksom alla AHA-syror en bra fuktbindare. Den passa torr hy men är också effektiv mot akne och förstorade porer.

Hyaluronsyra
Finns naturligt i vår hud men är även vanligt i fuktkrämer. En otroligt effektiv fuktbindare som både drar till sig och bevarar fukten i det yttersta hudlagret. När den används i vanlig hudvård är molekylerna för stora för att hyaluronsyran ska kunna tränga ner på djupet och fylla på några naturliga depåer av hyaluron, men den kan den ge huden en tillfälligt “plumpande” effekt.

Mandelolja
En skonsam olja som utvinns ur sötmandel och är rik på E-vitamin. Finns i många skönhetsprodukter, men kan också användas som den är. Den har många användningsområden, från sminkborttagning och hårinpackning till nagelbandsolja. Lämpar sig för känslig, torr hy.

Mjölksyra
En AHA-syra. Mjölksyra hjälper till att ge huden lyster genom att peela bort döda hudceller. Den är även en fuktighetsgivare, eftersom den binder fukt till huden. Specialområden är solskadad hud, reducering av pigmentfläckar och ålderstecken, som fina linjer.

Niacinamide
En aktiv form av Vitamin B3 som är aktiv mot förstorade porer. Den har ingen peelande effekt, utan jobbar i stället med att förstärka hudens naturliga elasticitet. Kan minska uppkomsten av akne och även reducera fina linjer och jämna ut hudtoner. Återfinns ofta i serum- och boosterprodukter.

Panthenol
Även kallad Provitamin B5. I hudvård är det här en ingrediens som både återfuktar och återfettar huden, vilket gör den optimal för hud som har brist på både fett och fukt. Den verkar också lugnande på irriterad hud.

Peptider
Peptider hit och peptider dit, det är så bra och det står på nästan alla nya moderna cremer, serum m.m. Leverantörerna lovordar det, alla skönhetsjunkies (inklusive mig själv) älskar det.. men varför? Vet ni? Om inte så reder vi nu ut varför peptider är så bra i hudvård. Peptider är delar av proteiner, vilka är långa (eller ibland korta) kedjor av aminosyror. Alla peptider fungerar som “budbärare” och inom hudvård har de en viktig cellkommunicerande förmåga. De överför information till cellerna om hur de ska fungera på bästa sätt. Peptider är uppbyggda av naturligt förekommande aminosyror. Peptiderna är oftast ganska små, om strukturen består av fler än 50 aminosyror kallar man det istället för ett protein. Man kan också tänka att Peptider är delar av ett protein. Peptidernas viktiga funktioner i kroppen är att de kommunicerar med kroppens celler. Peptider i hudvård hittas ofta i olika former av Anti-Age produkter, då de hjälper huden att producera kollagen, vilket gör att huden lättare kan reparera sig själv och återfår sin elasticitet & spänst.

Olika peptider som används i hudvård är som sagt främst kända för att stimulera kollagenproduktionen i cellerna vilket i sin tur ger ökad struktur åt bindväven – resultatet blir då en fastare hud. Peptider minskar också inflammationer i huden och reparerar skador uppkomna av t.ex. uv-ljus. Alla peptider hjälper som sagt till att förhindra minskad kollagenproduktion och minskar uppkomsten av fina linjer.

Retinol
A-vitamin är en stor familj av sammansättningar, som ofta går under samlingsnamnet retinoider. En av de mest effektiva och populäraste retinoiderna är retinol. Retinol är känd för att vara djupgående antioxidant som i huden omvandlas till A-syra. Den ökar cellförnyelsen, motverkar bildandet av fria radikaler och är effektiv mot acne eftersom den minskar bakteriebildning. På marknaden finns retinol i till exempel serum.

A-vitamin har betydelse för:
– Ögats funktion och mörkerseendet
– Epitelcellerna som täcker ytorna på slemhinnor och hud
– Resistensen mot infektioner, förgiftningar och allergiska reaktioner
– Koncentrationen av syre (oxygen) i cellerna
– Fosterutveckling
– Tillväxt

Fördelarna med att använda hudvårdsprodukter med retinol är att cellernas omsättning stimuleras så att nya friska hudceller snabbare kommer upp till ytan. Därför har retinol en förmåga att verkligen dramatiskt förbättra hudens struktur. Retinol är jätte bra för åldrad och solskadad hud då kollagenproduktionen ökar och pigmenteringar jämnas ut. Du kan även använda det för acne då bakteriebildningen hämmas och talg produktionen dämpas. Retinol fungerar jätte bra på ärr då det bleker och jämnar ut. Många som har hudsjukdomen rosacea blir informerade om att inte använda retinol produkter men min uppfattning baserat på erfarenhet är att retinol produkter är bra mot rosacea då huden på sikt blir tjockare och starkare och mindre röd och känslig. Du behöver veta vad som är rätt produkt för dig och din hud, därför ska du söka dig till en auktoriserad hudterapeut om du vill börja använda retinol produkter.

Ubiquinon (Coenzyme Q10)
Co-enzym Q10 – effektiv antioxidant med antiage-effekt!

Co-enzym Q10 (eller ubikinon) upptäcktes 1957 och är ett fett- och vitaminliknande ämne som i sin struktur påminner om vitamin E och K. Det förekommer i kroppens alla celler och har en central roll i cellernas andning och energiproduktion. Namnet ubikinon härstammar från det engelska ordet ubiquitous vilket betyder “överallt”. Högst koncentration av Q10 hittar man i hjärtat, levern och njurarna, eftersom dessa organ har den högsta energiomsättningen i kroppen. Vi kan själva tillverka Q10 från maten vi äter, men nivån av Q10 minskar med åren. Q10 förekommer i rikligast mängd i kött och fisk (högst koncentration i kyckling-, nöt- och grishjärta), men även i vegetabiliska oljor. Q10 kan framställs både syntetiskt och naturligt. Då genom en fermenteringsprocess med t ex jästbakterier och sockerbetor eller sockerrör.

Q10 finns i alla våra celler, men man har sett att nivån går ner i de områden som utsätt för oxidativ stress, som t ex vid rökning. I huden minskar Q10 när vi solar, något man tagit som tecken på att det kan skydda huden mot oxidativ skada och på så sätt ha en antiage-effekt även när det tillsätt i hudvård. Q10 är en kraftfull antioxidant som ingår i hudens egna försvar mot nedbrytande fria radikaler (många orsakade just av UV-strålning). I studier har Q10 dessutom visat sig kunna reducera rynkor genom att bidra till en hälsosam kollagenproduktion, särskilt vid solskadad hud. I hudvård kan Ubikinon även ha en antiinflammatorisk effekt. Q10 var lite hypat för ett antal år sedan när det introducerades i en mängd olika hudvårdsprodukter och även om det kanske inte längre är en lika het ingrediens så är den ändå en av de mer välstuderade med dokumenterad effekt. Q10 är fettlösligt och i sin ursprungliga form i princip helt olösligt i vatten. Det är ljuskänsligt och oxiderar lätt. Idag finns tillverkare som utvecklat Q10 i nanoform och gjort det vattenlösligt, något som de påstår kunna öka dess upptagningsförmåga.

______________________________
*Antioxidanter eller antioxidationsmedel är ämnen med kemiska egenskaper som ger dem förmågan att motverka oxidation, skadeverkan från vissa syre- och kväveformer. Levande varelsers användning av syre för andning och energiförbränning är ofrånkomligt förenat med bildning av destruktiva fria radikaler.

Livets existens förutsätter därför ett skydd mot detta; antioxidanter är då de ämnen som neutraliserar fria syreradikaler. Dessa finns i människokroppen i form av hormoner och enzymer. Flera ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter och en kost med mycket frukt, bär och grönsaker rekommenderas av såväl Livsmedelsverket som WHO. Antioxidanter förekommer även som livsmedelstillsatser och i bl.a. kosmetika, där de fyller en roll som konserveringsmedel.

Foto: OHMYGOSSIP

Etiketter/Nykelord: Allergi och Eksem, Irriterande ämnen, Hudbarriären, Ola/Fett, Tester, Acne, Solskydd, D-vitamin, SPF, Photoaging, Laser, Slapp hud, Bodybutter, Mineralolja, UV-skydd, Allergena ämnen, Parfymämnen, UV-filter, Peeling, Hårfärg, Barn & Baby, Ögon, Fuktbindare, Zinkoxid, Solkräm, Titandioxid, Ftalater, Tävlingar, Serum, Antiage, Deo, Krämdeo, Antioxidanter, Vitamin C, Pigmentfläckar, Hyperpigmentering, Solskadad hud, Olja/fett, Exfoliering, Tvål, parfym, Tensider, Pigment, Makeup, Olja, Studier, Lotion, Hemmet, Gifter, Behandlingar, Rynkor, Kosmetika, Regelverk, Fetter, Stora porer, Bodylotion, Oparfymerat, Fuktighetskräm, Dagkräm, Nattkräm, Torr och känslig hud, Nanopartiklar, Antiinflammatoriska ämnen, Barriärfunktion, Känslig hud, Ansiktsmask, DIY, Eko-hår, Ögonkräm, Läppbalsam, Aktiva ämnen, Balm, Förbjudna ämnen, Farliga Kemikalier, Retin A, Makeup Remover, Lip Balm, Botaniska Extrakt, Ansiktsolja, Hudcancer, Foundation, Natural Moisturizing Factor, Inflammation, Oil Cleansing Method, Balm Cleanser, Balsam, Skönhetstips, Ögonfransar, Aleppotvål, Omega 3, Supermat, Läkemedel, Farliga ämnen, Diet, After sun, Moisturizer, Fet hud, Kiralitet, Babyolja, Kroppslotion, Utbildning, Biverkningar, Influensa, Kosttillskott, Eteriska oljor, Bodyoil, Kroppsolja, Detox, Vitaminer, Mascara, Concealer, Ögonskugga, Tungmetalltest, Shampo, Arganolja, Oljeserum, Hårblekning, Hyaluronsyra, Fillers, Behandlignar, Vegetabiliska oljor & fetter, Kemikalier, Miljögifter, Lipider, Favoriter, Giftfritt, Aha-syror, BPA, Fuktkräm, Rengöringskräm, Björkbarks-extrakt, Ansiktskräm, Parfymfri, Emulgeringsmedel, Ekologisk Makeup, Snigel slem, Hudirriterande, Plastbanta, Hälsokost, Rengöringmjölk, Event, Läppstift, Prisvinnare, Mineralpuder, Tungmetaller, Puder, Massage, Fototoxiska reaktioner, Conditioner, Pormaskar, Fettförbränning, Tänder, Bra miljöval, Cosmeceuticals, Shampoo, AEGs, Rawfood, Green juicing, Tveksamma kemikalier, Eksem, torr hud, Organic Makeup, Eko-makeup, Kontakteksem, Husmorseksem, Läppglans, Superfood, NMF, Rengöring, Body scrub, Cleansing lotion, Toner, Ekologisk hårfärg, Cleans, Face mask, Antioxidant, Pigmentblekande, hälsa, Minimalistiskt, Skönhet, Hudvård, AHA, alfahydroxidsyra, Alpha Hydroxy Acid, Aloe vera, Vitamin E, C-vitamin, BHA, Beta Hydroxy Acid, betahydroxisyra, Glycerin, Glykolsyra, Hyaluronsyra, Mandelolja, Mjölksyra, Niacinamide, Panthenol, Peptider, Retinol, Ubiquinon, akne, Coenzyme Q10, retinol produkter, retinol acne, retinol före och efter, bästa retinol krämen, retinol kräm apoteket, retinol hudvård, retinol vitamin a, retinol gravid, retinol vitamin a, vitamin a finns i, varför behöver kroppen vitamin d, karoten vitamin a, betakaroten strukturformel, vilka två huvudgrupper av vitaminer finns


Tags assigned to this article:
AcneAEGsAfter sunAHAAha-syrorakneAktiva ämnenAleppotvålalfahydroxidsyraAllergena ämnenAllergi och EksemAloe veraAlpha Hydroxy AcidAnsiktskrämAnsiktsmaskAnsiktsoljaAntiageAntiinflammatoriska ämnenAntioxidantAntioxidanterarganoljaBabyoljaBalmBalm CleanserBalsamBarn & BabyBarriärfunktionbästa retinol krämenBehandlignarBehandlingarBeta Hydroxy AcidbetahydroxisyraBHABiverkningarBjörkbarks-extraktBody scrubBodybutterBodylotionBodyoilBotaniska ExtraktBPABra miljövalC-vitaminCleansCleansing lotionCoenzyme Q10ConcealerConditionerCosmeceuticalsD-vitaminDagkrämDeoDetoxDietDIYEko-hårEko-makeupEkologisk hårfärgEkologisk MakeupEksemEmulgeringsmedelEteriska oljorEventExfolieringFace maskFarliga ämnenFarliga KemikalierFavoriterFet hudFetterFettförbränningFillersFörbjudna ämnenFototoxiska reaktionerFoundationFtalaterFuktbindareFuktighetskrämFuktkrämGifterGiftfrittGlycerinGlykolsyraGreen juicinghälsaHälsokostHårblekningHårfärgHemmetHudbarriärenHudcancerHudirriterandeHudvårdHusmorseksemHyaluronsyraHyperpigmenteringInflammationInfluensaIrriterande ämnenKänslig hudKemikalierKiralitetKontakteksemKosmetikaKosttillskottKrämdeoKroppslotionKroppsoljaLäkemedelLäppbalsamLäppglansLäppstiftLaserLip BalmLipiderLotionMakeupMakeup RemoverMandeloljaMascaraMassageMiljögifterMineraloljaMineralpuderMinimalistisktMjölksyraMoisturizerNanopartiklarNattkrämNatural Moisturizing FactorNiacinamideNMFÖgonÖgonfransarÖgonkrämÖgonskuggaOil Cleansing MethodOla/FettOljaOlja/fettOljeserumOmega 3OparfymeratOrganic MakeupPanthenolparfymParfymämnenParfymfriPeelingPeptiderPhotoagingPigmentPigmentblekandePigmentfläckarPlastbantaPormaskarPrisvinnarePuderRawfoodRegelverkRengöringRengöringmjölkRengöringskrämRetin ARetinolretinol acneretinol före och efterretinol gravidretinol hudvårdretinol kräm apoteketretinol produkterretinol vitamin aRynkorSerumShampoShampooSkönhetSkönhetstipsSlapp hudSnigel slemSolkrämSolskadad hudSolskyddSPFStora porerStudierSuperfoodSupermatTänderTävlingarTensiderTesterTitandioxidTonertorr hudTorr och känslig hudTungmetallerTungmetalltestTvålTveksamma kemikalierUbiquinonUtbildningUV-filterUV-skyddVegetabiliska oljor & fetterVitamin CVitamin EVitaminerZinkoxid

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory