Annons:

Förundersökningen gällande Finansministeriets tjänstemäns gärningar avslutades: tjänstemännen misstänks inte för brott

NordenBladet —

22.05.2020 kl 11.36Helsingfors
20.05.2020 kl. 14.35 Helsingfors
I slutet av april gjorde en utomstående person på basis av informationen i en tidningsartikel en utredningsbegäran om finansministeriets tjänstemäns handlande i anknytning till lagberedelsen som gjordes i ministeriet i början av år 2019. Polisen inledde på basis av utredningsbegäran en förundersökning i ärendet i enlighet med förundersökningslagen.
‒ Förundersökningen har avslutats. Det finns ingen anledning att i ärendet misstänka finansministeriets tjänstemän för tjänste- eller annat brott, konstaterar utredningsledare, kriminalkommissarie Teemu Jokinen från polisinrättningen i Helsingfors.
‒ Huvudfrågan har också en dimension relaterad till bedömning av tjänsteuppgifters lagenlighet, d.v.s. ministeransvarighetsärende, och polisen kan inte besluta om inledande av förundersökning för en ministerns del och inte heller självständigt bedöma saken, fortsätter Jokinen.
Polisen skaffar dokumentation för förundersökningen från justitiekanslersämbetet och finansministeriet. Dokumentationen är omfattande, och ger en faktabaserad bild av ärendet.
Enligt förundersökningen finns det inte ens grundläggande orsaker att misstänka att finansministeriets tjänstemän skulle ha gjort sig skyldiga till brott mot tjänsteplikt enligt bestämmelser och förordningar om tjänsteutövande.
‒ Därmed finns det inte i detta ärende orsak att misstänka finansministeriets tjänstemän för tjänstebrott. I ärendet är det frågan om genomförande av parlamentarisk kontroll i relation till regeringsmakt, samt bedömning av ändamålsenligheten i denna verksamhet och genomförandet av riksdagens fullständiga rätt till information. Att bedöma en sådan fråga hör inte till polisens uppgifter.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory