Folkdräkts utställning på Estlands nationalmuseum är öppen till augusti nästa år! FOTOGRAFIER!

Folkdräkts utställning på Estlands nationalmuseum är öppen till augusti nästa år! FOTOGRAFIER!

OHMYGOSSIP – Estland erbjuder kulturvänner många intressanta muséer och utställningar. Den som vill bekanta sig med Estland lite mer grundligt rekommenderar jag besök på Estlands nationalmuseum (Eesti Rahva Muuseum, ERM), som ligger i Dorpat (Muuseumi tee 2). Den nya byggnaden för museet har över 6.000 kvadratmeter utställningsplats och är utan tvekan den största i Estland.

Största delen av museibyggnaden fylls med en ständig utställning om Estlands kulturhistoria Kohtumised alltså möten, och på dess tidsaxel från nutid till istid finns Tidsaxel (Aikarata) och 11 temautställningar där det bland annat finns en speciell utställning med bidrag från hela folket och en öppen utställning där de viktigaste samlingarna på muséet visas i sin helhet.
Den ständiga finsk-ugriska utställningen Uurali kaja eller Uralens eko presenterar finsk-ugriska folkens kulturer baserade på genusperspektiv. Finsk-ugriska kvinnors och mäns världar visas genom hushållssysslor, näringsliv och världsbild. Utställningen svarar även på frågor om finsk-ugriskt språk och gener, bosättningsområden och population. Den estetiska presentationen framhäver magin i finsk-ugrisk etnografi.

Salen för varierande utställningar (900 kvadratmeter) öppnades i juni 2017 med historiens största folkdräkts utställning. Estlands alla tiders största utställning med folkdräkter ger ny inspiration och äkthet till besökaren och gammal tradition för nyskapande. 150 folkdräkter från alla härader i Estland återspeglar mångfalden av folkdräkter både geografiskt och för alla årstider. Utställningen är delad till olika årstider med fyra temaområden där man berättar om och presenterar folkdräkter på olika årstider: sommar och vinter, vår och höst. I samband med utställningen ges information om folkdräkter och deras bruk i form av otaliga böcker, kataloger, material och workshops.

Utställningen är öppen till augusti 2018.
Bilder: NordenBladet/ Helena-Reet Ennet


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory