Finland: Jord- och skogsbruksministeriets strategi 2030 klar

Finland: Jord- och skogsbruksministeriets strategi 2030 klar

NordenBladet – Jord- och skogsbruksministeriets mĂ„l Ă€r att en ansvarsfull bio- och kretsloppsekonomi Ă„r 2030 har blivit en vĂ€sentlig del av basen för landets konkurrenskraft och vĂ€lbefinnande. Ministeriet vill vara en möjliggörare av en förnybar och hĂ„llbar mat- och naturresursekonomi samt producent av tillförlitliga datalager.

I beredningsarbetet pÄ jord- och skogsbruksministeriets nya strategi har man beaktat centrala förÀndringsfaktorer inom förvaltningsomrÄdet. SÄdana Àr bl.a. klimatförÀndringen, en hÄllbar anvÀndning av naturresurser samt brytningsfasen inom bÄde tekniken och den globala ekonomin.

– Strategin och att genomföra den innebĂ€r för oss en förĂ€ndringsprocess som stĂ€rker Finlands förmĂ„ga att förnya sig. Till processen hör ekologisk, social och ekonomisk hĂ„llbarhet, sĂ€ger kanslichef Jaana Husu-Kallio.

I strategiarbetet har jord- och skogsbruksministeriet som första ministerium beaktat FN:s principer för hÄllbar utveckling.

– Jord- och skogsbruksministeriet arbetar hĂ„rt för hĂ„llbar utveckling, vi medverkar ocksĂ„ till att lösa frĂ„gor som Ă€r av största vikt för Finland och för hela mĂ€nskligheten. I beslutsfattandet och verksamheten tar vi alltid hĂ€nsyn till mĂ€nniskan, miljön och ekonomin, sĂ€ger Husu-Kallio.

Husu-Kallio sÀger att JSM Àr verksamt i en global omgivning, men att arbetet vid ministeriet och inom dess förvaltningsomrÄde direkt berör alla finlÀndare och deras liv.

I det dagliga arbetet pÄ JSM ligger fokus fortfarande pÄ jord- och skogsbruket. Det inbegriper mÀnniskors, vÀxters och djurs hÀlsa och vÀlbefinnande samt en hÄllbar anvÀndning av vatten, fiskar, vilt och andra förnybara naturresurser.

Strategin innefattar fyra effektmÄl, som gÀller hela ministeriets förvaltningsomrÄde.

Ministeriet har som mÄl att förbÀttra konkurrenskraften hos det ansvarsfulla och förnybara livsmedelssystemet. Samtidigt ökar den förnybara och hÄllbara naturresursekonomin vÀlbefinnandet i hela landet. En vÀsentlig del av detta arbete gÄr ut pÄ att ersÀtta fossila rÄvaror med förnybara energikÀllor.

Det finska samhÀllet behöver en framgÄngsrik och vÀlmÄende landsbygd. MÄngsidig företagsverksamhet, de nya möjligheter som arbete pÄ flera olika stÀllen skapar samt olika nÀtverk skapar förutsÀttningar för en livskraftig landsbygd. Ministeriet sörjer ocksÄ för att geografisk information samt information om fastigheter och lÀgenheter som kan anvÀndas brett skapar ny företagsverksamhet och sÀkrar Àgarskap.

Flera saker som har ansetts sjÀlvklara, sÄsom den nordliga naturen, rent vatten och trygg mat Àr en stor chans för Finland att klara sig i en vÀrld som blir allt osÀkrare.

– Inspirerade av den nya strategin hjĂ€lper vi inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsomrĂ„de att bygga upp Finland till ett land med förmĂ„ga att utvecklas – vi skapar ett hĂ„llbart livsmedelssystem och en hĂ„llbar naturresursekonomi som har en förmĂ„ga att förnya sig samt ett innovativt system för geografisk information.

Foto: Pexels/MaurĂ­cio EugĂȘnio
KĂ€lla: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
Finland

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory