Euribor, som har varit negativ i FLERA ÅR, närmar sig 1 %

Euribor, som har varit negativ i FLERA ÅR, närmar sig 1 %

NordenBladet – Euroområdet har haft en negativ euribor under de senaste sju åren. Sexmånaders euribor blev negativ för första gången den 5 november 2015 och under den mellanliggande perioden har den inte stigit särskilt nära noll. I sommar har situationen förändrats och de stigande räntorna innebär ökade räntekostnader för låntagarna.

Sexmånaders euribor låg under nivån -0,5 % i januari 2022. Sedan dess har euribor stigit varje månad med cirka 0,1 % närmare noll. I mitten av april låg sexmånaders euribor redan på -0,3 %.
Euribor, som har varit negativ sedan slutet av 2015, låg fortfarande på -0,2 % i maj i år, men nådde noll i juni. Den 1 juli låg sexmånaders euribor på 0,2 % och den 1 augusti hade den stigit till 0,65 % och nådde 0,908 % den 22 augusti.

Vad är euribor?
Euribor, eller EURIBOR (på engelska Euro Interbank Offered Rate, ränta mellan bankerna inom EU) är den ränta till vilken en bank med hög kreditvärdighet går med på att låna ut pengar i euro till en annan bank med hög kreditvärdighet, och som beräknas dagligen för interbankdepositioner för en period på upp till 12 månader.

Euribor-räntorna offentliggjordes första gången den 30 december 1998 och de trädde i kraft den 4 januari 1999. Euribor-räntorna ersatte interbankräntorna för de nationella valutorna i euroområdet när euron infördes som gemensam valuta i Europeiska unionen i början av 1999.

Bild: Pexels
Källa: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory