EU-ordförandeskapets möten har hittills genomförts på lugnt och säkert sätt

NordenBladet — Två tredjedelar av Sveriges EU-ordförandeskap har gått och cirka 87 av 177 möten där polisen har ansvaret för att upprätthålla ordning och säkerhet, har genomförts under lugna former.

– Trots ansträngda resurser har samarbetet mellan både de regionala staberna och den nationella staben fungerat väldigt bra. Det har funnits en tydlig intention att stötta varandra och bidra där man kan, säger Per Engström, kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Consilium.
Genom att dela lägesbilder och erfarenheter kontinuerligt mellan regionerna har en bra överblick skapats och underlättat arbetet. De större mötena har samordnats av den nationella staben vilket har löst ut en hel del frågetecken och bidragit till ett mer likriktat arbete i regionerna. Tidig kontakt och samverkan med andra myndigheter och samverkanspartners har också bidragit till att snabbt hitta bra kontaktvägar.
– God planering och bra förberedelser har varit en viktig del för att kunna förutse arbetstoppar, få tillgång till specialistkompetenser och bygga bort flaskhalsar. Tillsammans med det goda samarbetet med nationella staben och mellan regionerna har vi också kunnat hjälpa varandra att förstärka med resurser vid de större mötena. Vi kan se att vi har många bra erfarenheter att ta med oss från NSH Consilium, säger Per Engström.
Under de två sista månaderna för EU-ordförandeskapet kommer i stort sett lika många möten genomföras som under årets första fyra månader. Det kommer även hållas flera större möten, exempelvis det informella mötet (Gymnich) med EU:s utrikesministrar, EU Indo-Pacific Ministerial Forum, båda i Stockholm, samt Trade and Technology Council (TTC) i Luleå m.m.
Till det tillkommer även flera andra aktiviteter runt om i landet som sker utanför NSH Consilium, som kommer påverka polisens regionala resurser.
– Det kommer vara mer ansträngt resursmässigt de närmaste två månaderna eftersom det är många möten och aktiviteter som behöver våra resurser. Fortsatt planering och ett tätt samarbete mellan staberna är viktiga kommande månader, så vi får bra förutsättningar att utföra vårt uppdrag i de möten som återstår, säger Per Engström.
Utöver att resurser flyttats mellan regioner för att stötta upp vid större möten har även nationella bombskyddet, nationella insatsstyrkan och polisflyget använts. Även de nordiska länderna har varit med och stöttat, exempelvis kommer dansk polis bidra med bombsökshundar.

Nyhet från
Polisen

Publicerad 08 maj 2023 09:59

Två tredjedelar av Sveriges EU-ordförandeskap har gått och cirka 87 av 177 möten där polisen har ansvaret för

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory