Estlands dyraste herrgård, som ägs av en finsk entreprenör, har länge varit utan friare: Coronaviruset har förvirrat många intressenters planer

Estlands dyraste herrgård, som ägs av en finsk entreprenör, har länge varit utan friare: Coronaviruset har förvirrat många intressenters planer

NordenBladet – Den finsk entreprenören Timo Lemberg, som vill säja Vihterpalu herrgård* för 3,2 miljoner euro, berättade under sommaren för en finsk affärstidning att det förmodligen skulle vara omöjligt för honom att få stödpengar från den estniska staten som utlänning och särskilt för en herrgård. ”Jag tror inte att den finska företagsmyndigheten Business Finland skulle ge pengar till en est som talar på stapplande finska. Så enkelt är det med de här fallen, nationalitet spelar roll i sådana här frågor”.

Timo Lemberg blev rik i Finland i slutet av 1990-talet när han sålde sitt företag som målade mobiltelefonfodral. Han köpte Vihterpalu herrgård i Estland för 20 år sedan och renoverade den till en magnifik anläggning, som också har en tennisbana och en helikopterplatta. Nu har herrgården varit till salu i nio månader. 3,2 miljoner euro kommer att begäras för herrgårdskomplexet och priset med de omgivande fastigheterna kommer att vara mer än 5 miljoner euro.

Lemberg sade till den finska finanstidningen Kauppalehti att det har funnits intressenter över hela världen – från Hongkong, Indien, Kina och Amerika. Coronavirus har emellertid förvirrat planerna för många intressenter.

Lemberg, som är 62 år gammal, säger att åldern gör att han inte passar som godsägare och han planerar att flytta tillbaka till sin hemstad Salo.

Han konstaterar att många som renoverat herrgårdar har fått stödpengar i Estland, men säger att det vore olämpligt för finländare att gå och be om pengar från den estniska staten. “Är det inte så att när det gäller herrgårdar och särskilt dem som tillhör utlänningar är bidragspengarna ganska uteslutna”, tänker Lemberg, men säger att han inte heller har försökt ansöka om stöd.

Under de senaste 20 åren som han bott i Estland har han varit mycket nöjd med landet. ”Jag har inget att klaga på. Det är synd att flytta härifrån, sade Lemberg.

___________________________
Vihterpalu herrgård grundades år 1586, senklassicistiska huvudbyggnaden är troligtvis från 1830-talet. Herrgårdsbyggnaderna omges på två sidor av Vihterpalufloden med sina höga klippor. Parken är mestadels fritt utformad, men innehåller även tidigare regelbundna delar. Många gamla granar och ett par cembratallar finns bevarade. Bakom huvudbyggnaden växer en stor tuja. Den totalrenoverade herrgårdsbyggnaden tjänar idag som lyxig kalas-, konferens- och logianläggning, anläggningen kan förbokas för sällskap på 15-100 personer.

Bilder: Vihterpalu.ee
Källa: NordenBladet.fi


Tags assigned to this article:
Timo LembergVihterpalu herrgård

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory