Estland: Regeringen ändrade publikgränsen för offentliga evenemang och tillstånden för boostervaccinet

Estland: Regeringen ändrade publikgränsen för offentliga evenemang och tillstånden för boostervaccinet

NordenBladet – Regeringen beslutade att ändra publikgränsen för offentliga evenemang. Från och med måndag kommer evenemang med tusen deltagare inomhus och evenemang för tvåtusen personer utomhus att tillåtas.

”I och för sig finns det enligt Kulturdepartementet inga så stora evenemang på gång. Tanken bakom denna begränsning är att det inte riktigt är meningsfullt att hålla stora evenemang just nu. Även om det finns en nedåtgående trend av infektioner är vi väldigt nära gränsen, sade statsminister Kaja Kallas (reformpartiet) på regeringens presskonferens.

Regeringen beslutade också att tillåta att de dom fått AstraZeneca och Janssen vacciner vaccineras med boostervaccin efter fem månader, eftersom skyddet av dessa vacciner minskar snabbare.

“Enligt data i Estland kommer personer som fått den första vaccineringen med AstraZeneca att se en betydande minskning av dess effektivitet före den sjätte månaden, medan båda vaccinerna kommer att fortsätta att ge ett bra skydd mot sjukhusvistelse. Janssens vaccin började användas i Estland i april och dess nedåtgående skyddseffekt är likadan som AstraZenecas vaccin”, sade Irja Lutsar, medlem av regeringens COVID-19 vetenskapliga råd.

Boosterdosen ges i Estland till alla över 18 år. Boosterdosen är Pfizer / BioNTechs vaccin Comirnaty och Modernas Spikevax-vaccin, oavsett vilken typ av vaccin som gavs från början. Boosterdosen av Spikevax är halva dosen av det som användes för den första vaccinationen och för Comirnaty används samma doser som för den första vaccinationen.

Bild: Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar
Källa: NordenBladet.ee


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory