E-Estlands råd: Självkörande fordon väntar på lagändring

E-Estlands råd: Självkörande fordon väntar på lagändring

NordenBladet – Vid den sista sessionen fick E-Estlands råd en översikt över den aktuella situationen och framtidsutsikterna för självkörande fordon. Samrådet drog slutsatsen att provning av självkörande fordon på allmänna vägar i Estland redan är legaliserad och fungerar, men för en bredare rättslig tillämpning är det fortfarande nödvändigt att vänta på ikraftträdandet av motsvarande lag.

En grupp experter på artificiell intelligens har skapats inom statskansliet som utvecklar s.k. Bjära lag vars huvudfunktion är att möjliggöra användning av konstgjord intelligens inom olika områden, men som i tillägg till artificiell intelligens skulle samtidigt skydda även människor.

“Även om test av självkörande bilar på vägar i Estland regleras av lag, blir det svårt när vi försöker förena lagstiftningen med föraren av en självkörande bil och föra dem samman till stadstrafik,” sade Jüri Ratas, premiärminister som lett arbetet i E-Estland råd.

Han tillade att med den ständiga utvecklingen av aratificiell intelligens och dess intrång i vårt dagliga liv finns det ett behov av att skapa en rättslig ram som reglerar användningen av konstgjord intelligens å ena sidan och som också skyddar människor å andra sidan. “Enligt gällande lag är föraren av ett fordon ansvarig för sina handlingar i trafiken”, beskriver Ratas och tillägger att det finns oreglerat ansvar för de beslut som fattas av en självkörande bil.

Ekonomi- och kommunikationsministeriet håller på att förbereda ett nytt transportutvecklingsprogram, som också kommer att innehålla temat självkörande bilar. Den så kallade Bjära lagen, till vilken reglerna för självkörande fordon också har lagts till, kommer justitieministeriet att presentera i mitten av nästa år.

Foto: Parliament of Estonia
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
E-EstlandEstlandsjälvkörande fordon

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory