Det är varje människas ansvar att ta hand om djurens välbefinnande – polisen undersöker djurrelaterade brott med hjälp av tips och myndighetssamarbete

NordenBladet —

20.02.2020 kl 15.00Polisstyrelsen
Ett djurrelaterat brott innebär att man till exempel försummar eller skadar ett djur. Djurrelaterade brott är också kopplade till ekonomisk och organiserad brottslighet. De allvarligaste följderna av djurrelaterade brott är förbud mot att inneha djur eller till och med fängelsestraff.
Polisen har en kampanj om saken den här veckan, då man går ut med ett meddelande och uppdateringar på sociala medier. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten och förståelsen om olika djurrelaterade brott, samt att uppmuntra människor att tipsa myndigheterna när djur behandlas illa, eller vid annan misstänkt verksamhet.
Cirka tusen djurrelaterade brott registrerades år 2019, av vilka de vanligaste var djurskyddsbrott och -förseelser. En djurskyddsförseelse skiljer sig från ett djurskyddsbrott så tillvida, att straffet vanligen är endast böter. Det är fråga om djurskyddsförseelse, när ett djur utsätts för lindande på grund av människan, t.ex. i en het bil. Djurplågeri eller förorsakande av ett djurs död överskrider tröskeln för djurskyddsbrott.
Om brottet är särskilt brutalt eller grymt kan det klassificeras som grovt. För ett djurskyddsbrott på normal nivå kan man få högst två års fängelse, medan grovt djurskyddsbrott kan ge upp till fyra års fängelse.
– I Helsingfors sysselsätts polisen särskilt av fria hundar som biter människor eller andra hundar. Om hunden är fri och stör, handlar det alltid minst om ordningsöverträdelse. Om en människa får skador av ett hundbett kan man tala om vållande av skada, säger kriminalkommissarie Anne Hietala från utredningsgruppen för djurrelaterade brott vid Helsingforspolisen.
Polisen undersöker också brott som riktar sig mot djur i naturen. Till exempel måste djurskyddslagen följas vid jakt och fiske, enligt vilken ett djur inte får förorsakas onödigt lidande. I landskapen är det tjuvjakt som sysselsätter polisen. I stadsmiljö kan ett djurrelaterat brott i naturen till exempel handla om djurplågeri av gäss och andra vilda djur.
Illegal införsel av djur utgör en betydande del av de djurrelaterade brotten
Det är mestadels hundar och katter som införs illegalt till Finland. Utöver de vanligaste sällskapsdjuren är även de exotiska djurarterna föremål för illegal import och handel.
– Till exempel kanariefåglar och papegojor förs in i landet. Samtidigt kan man anta att också bland annat oregistrerade reptiler importeras, säger kriminalkommissarie Hietala.
Djuren som olagligen kommer till Finland kan vara uppfödda under dåliga förhållanden. Smugglaren har som mål att endast hålla djuret vid liv tills det blir sålt. Djur säljs till intet ont anande köpare till exempel via internet. Det är vanligt att köparen reagerar på en försäljningsannons med en billig kattunge eller valp och stämmer träff med säljaren.
I försäljningsannonserna brukar det stå att djuret är vaccinerat och har alla papper i skick. Efter affären kan det framgå för köparen att valpen har en sjukdom eller också visar det sig hos veterinären att djuret saknar chip eller att det inte är registrerat. En valp från utlandet kan bära på virus eller sjukdomar som är skadliga för både människor och djur. Det enda alternativet för polisen eller veterinären är att avliva djuret, om det till exempel finns oklarheter i djurets papper eller ursprung, och det förekommer risk för sjukdom.
Varningsklockorna borde ringa om:

säljaren har bråttom att slutföra affären och är inte intresserad av hemmet, till vilket djuret kommer.
valpen överlåts genast eller tiken inte är på plats.
affären görs på allmän plats och inget skriftligt köpeavtal uppgörs.
djurets ursprung är okänt eller pappren inte är i skick.

Läs mer om illegal import av djur och dess koppling till ekonomisk brottslighet på Skatteförvaltningens sida.
Var och en har ett ansvar för att anmäla misstänkt djurplågeri till den övervakande myndigheten
Polisen övervakar att djurskyddslagen följs. Polisen är dock inte den enda instans som man kan kontakta vid misstanke om djurrelaterat brott. Den övervakande veterinären och djurskyddsorganisationerna har en central roll, som har ett myndighetssamarbete med polisen. Om man till exempel upptäcker att grannen missköter sin hund, kontaktar man först den lokala övervakande veterinären.
Polisen och övervakningsmyndigheterna upptäcker inte allting och därför är det genom medborgartips och anmälningar som en stor del av djurplågerifallen uppdagas. Vid akuta situationer ska man ringa nödnumret 112.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory