Bedragare på webbmarknadsplatsen – visar säljaren ett falskt kvitto eller kontoutdrag

NordenBladet —

21.10.2019 kl 11.53Helsingfors
Polisen i Helsingfors har blivit uppmärksammade på likartade bedrägerier på webbmarknadsplatsen Tori.fi i höst. Bedragare visar säljaren ett förfalskat kvitto eller kontoutdrag som skapats på bankens testsidor.
Köparen kontaktar personer som säljer exempelvis telefoner och datorer. Bedragaren erbjuder att köpa produkten och avtalar ett möte med säljaren.
Bedragaren skickar ett foto på betalningskvittot till säljaren på förhand, eller vid säljtillfället visar upp en bild på kontoutdraget eller ett kvitto på kontoöverföringen. Säljarens namn syns som mottagare av betalningen. Det finns minst ett fall där säljaren själv har fått skriva sina kontouppgifter i “köparens nätbank”.
– Bedrägerierna har genomförts åtminstone på S-Bankens och Ålandsbankens testsidor. Kontoutdraget visar fiktiva namn som Maija Meikäläinen, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Hannu Kortelainen vid polisinrättningen i Helsingfors.
Polisen påminner säljare att vara noggranna med betalningar. Man ska alltid kontrollera i egen nätbank eller på pappersutdraget att pengarna verkligen har kommit fram.
Ett alternativ är att noggrant granska kvittot eller kontoutdraget som säljaren visar upp. Var uppmärksam på datum samt namn på personer och företag.
Bild på ett förfalskat kontoutdragpng, 225,5 kB

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory