Aktiva bedragare utger sig för att vara poliser

NordenBladet — Polisen i region Syd ser just nu en ökning av bedrĂ€gerier dĂ€r förövarna ringer upp Ă€ldre personer och utger sig vara frĂ„n polisen.
– Det Ă€r viktigt att förklara att vi inte arbetar pĂ„ det sĂ€ttet, sĂ€ger bitrĂ€dande regionpolischef Jarl Holmström.

Under perioden 21 december till den 6 januari har det anmÀlts 10 fullbordade och 60 försök till sÄ kallade Äldringsbrott, dÀr personer ringer upp brottsoffren och sÀger att man Àr frÄn polisen. Bedragarna sÀger att man i samband med en utredning behöver tillgÄng till de Àldres bankkort (med pinkod) och vÀrdesaker. En stund senare kommer en eller tvÄ personer för att hÀmta sakerna som man dÄ vill att den Àldre ska ha samlat ihop.
– Det drabbar Ă€ldre mĂ€nniskor som blir av med bĂ„de Ă€godelar och besparingar men de blir ocksĂ„ berövade sin trygghet och blir dĂ€rför sĂ€rskilt drabbade, sĂ€ger bitrĂ€dande regionpolischef Jarl Holmström och fortsĂ€tter:
– Det Ă€r viktigt att förklara att vi inte arbetar pĂ„ det sĂ€ttet och finns det minsta tvivel om att det rör sig om riktiga poliser ska man ringa polisen och kontrollera.
Orsaken till varför bedragarna sÀger sig ringa varierar men det kan bland annat vara att det skett ett inbrott hemma hos mÄlsÀgaren, att hemtjÀnsten har stulit ifrÄn mÄlsÀgaren eller att nÄgon stulit pengar frÄn mÄlsÀgarens konto. Bedragarna har i huvudsak riktat in sig pÄ kvinnor som Àr mellan 80-103 Är och de flesta brotten har skett kvÀllstid. GÀrningsmÀnnen har i de senaste Àrendena haft pÄ sig en gul jacka med texten polis pÄ och Àven uppvisat en falsk polislegitimation.
– Att nĂ„gon utger sig för att vara polis Ă€r mycket allvarligt. Vi ska stĂ„ för trygghet och det Ă€r viktigt att man kan lita pĂ„ sin polis, sĂ€ger Jarl Holmström.

Brotten Àr fördelade över hela regionen enligt nedan:

PolisomrÄde NordvÀstra SkÄne: 19 (1fullbordat)
PolisomrÄde Malmö: 28 (6 fullbordade)
PolisomrÄde Blekinge Nordöstra SkÄne: 12
PolisomrÄde Södra SkÄne: 10 (2 fullbordade)
PolisomrÄde Kalmar Kronoberg: 1 (1 fullbordat)

Nyhet frÄn
Polisen

Publicerad 07 januari 2020 16:20

Polisen i region Syd ser just nu en ökning av bedrägerier där förövarna ringer upp äldre personer och utger sig vara från polisen.
– Det är viktigt att förklara att vi inte arbetar på det sättet, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

KĂ€lla: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory