Polisen belönar medborgares civilkurage

NordenBladet —
Några av pristagarna vid ceremonin den 30 januari. Bild: Åsa Hedberg
Medborgare belönas ur Mia Carlssons stiftelse för att ha visat civilkurage och hjälpt polisen.
– Det känns fantastiskt att kunna belöna dessa personer för deras rådiga ingripanden. Det är tack vare Mia Carlsson vi på polisen i södra Stockholm kan ge ett slags extra tack till de som hjälpt oss, säger Joakim Granstedt, biträdande polisområdeschef polisområde Stockholm syd.
Envarsgrep rånare i BotkyrkaI juli 2019 sprang Ramzi Yosefe tillsammans med sin granne ut när de hörde en äldre man skrika efter hjälp. Ramzi sprang efter rånarna och envarsgrep två stycken som hade rånat den äldre mannen. Tack vare Ramzi kunde polisen gripa rånarna. Ramzi har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 15 000kronor ur Mia Carlssons fond. 
– Jag är stolt och hedrad över att jag gjorde något. Så som samhället ser ut i dag är det dags att alla medborgare reagerar och hjälper till, säger Ramzi Yosefe. 
Hjälpte brottsoffer vid rån i HuddingeCherin Haapala körde förbi när ett flertal gärningsmän rånade en ensam tjej i oktober 2019. Cherin tog hand om målsäganden och körde efter gärningsmännen. Tack vare Cherins agerande fick målsäganden tillbaka sin mobil. Cherin har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 15 000 kronor ur Mia Carlssons fond.
– När jag såg att det var allvar hoppade jag av ren instinkt ur bilen och försökte hjälpa tjejen. När insåg jag att jag var mindre än dem började jag skrika jättehögt för att de skulle springa iväg, säger Cherin Haapala
Ungdomar agerade vid stöld ur butik i HuddingeRobin Andersson och Lucas Burelius, båda 14 år gamla, sprang efter en gärningsman som de misstänkte hade stulit en jacka inne i en butik. När de kom ikapp gärningsmannen lämnade denne tillbaka jackan. Tack vare Robin och Lucas fick butiken tillbaka jackan. Robin och Lucas har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 10 000 kronor var ur Mia Carlssons fond.
– Vi blev chockade över priset men väldigt glada. Man kände att man hade gjort något bra. Det är kul att bli uppmärksammad, säger Lukas Burelius och Robin Andersson
Konfronterade rånare och hjälpte brottsoffer i HuddingeI juli 2019 hjälpte David Sporny, tillsammans med en annan förbipasserande, en man som blev rånad och misshandlad av två gärningsmän. David följde efter och konfronterade gärningsmännen, målsäganden fick tillbaka sina ägodelar. David har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 10 000 kronor ur Mia Carlssons fond.
Hjälpte man ur brinnande hus i NorsborgAbudlahad Chabo, Jones Jebali, Daniel Morad, Iskander Chebbi och Raffi Baho hjälpte i augusti 2019 en man ut från ett brinnande radhus. De har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 3 000 kronor per person ur Mia Carlssons fond. 
Avbröt inbrott och envarsgrep gärningsman i HuddingeTherese och Tommy Julin avbröt ett inbrott i ett förråd i oktober 2019. De fick ett flertal gånger hålla fast gärningsmannen som försökte fly. Tack vare Therese och Tommy kunde polisen gripa gärningsmannen. De har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 5 000 kronor var ur Mia Carlssons fond.
Envarsgrep flera gärningsmän som stulit ur butik i HuddingeStefan Kohler, Lukas Nilsson, Pontus Bruhammar och Nils Björkman envarsgrep flera gärningsmän som tillgripit en jacka ur butik i november 2019. Vid butikens ingång satte sig gärningsmännen till motvärn genom våld och hot. Tack vare Stefan, Lukas, Pontus och Nils kunde polisen gripa flertalet gärningsmän. De har varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten och agerat i en situation med fara för livet och tilldelas 3 000 kronor var ur Mia Carlssons fond.

Mia Carlssons stiftelse

Stiftelsens ändamål är, i enlighet med det testamente Stuvstabon Mia Carlsson upprättade den 23 maj 1967, att “utbetala dels ersättning till allmänhet som biträtt i Huddinge polisdistrikt vid polisiära ingripanden och därvid erhållit materiella eller fysiska skador, dels som belöning till allmänhet som vid brott bidragit till uppdagande av gärningsmän eller eljest på väsentligt sätt varit polisen behjälplig vid dess utövande av verksamheten”.
Enligt testamentets tolkning avses Huddinge polisdistrikt, det vill säga nuvarande Huddinge, Botkyrka och Salems kommuner.

Medborgare belönas ur Mia Carlssons stiftelse för att ha visat civilkurage och hjälpt polisen.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory