Intensivövervakning av lätt trafik ledde till mer än 100 ordningsböter och 425 anmärkningar – Polisövervakning med eldrivna cyklar framöver

NordenBladet —

13.12.2019 kl 15.58Helsingfors
Den 1 oktober 2019 grundade polisen en övervakningsgrupp för lätt trafik eftersom den lätta trafiken i snabb takt har ökat och blivit eldriven i Helsingfors.
– Den första övervakningsmånaden handlade i stort sätt om att kartlägga farliga platser, ta fram effektiva övervakningsmetoder och överlag att få igång verksamheten. Vi provade för första gången att använda till exempel bärbara datorer och skrivare i cykelpolisernas övervakning, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen vid polisinrättningen i Helsingfors.
Under oktober ingrep polisen i trafikbeteendet hos sammanlagt 382 cyklister, 71 elsparkåkare och 77 fotgängare. Övervakningen av den lätta trafiken ledde till att polisen gav totalt 105 ordningsböter, 423 muntliga anmärkningar och 2 skriftliga anmärkningar.
– Resultatet av övervakningen talar sitt tydliga språk, nämligen att övervakning behövs. Vissa som använder lättrafikleder bryr sig inte om eller känner inte alls till trafikreglerna, säger Lehtinen.
Flest ordningsböter och anmärkningar gav polisen till cyklister och elsparkåkare som körde på trottoaren. Fotgängarna däremot fick flest ordningsböter för att ha gått mot rött i trafikljusen. Anmärkningar gavs till fotgängarna även för att reflexer saknades och gatan korsades annanstans än vid övergångar.
Polisen effektiverar övervakningen och skaffar eldrivna cyklar
Helsingforspolisen gör intensivövervakning av lätt trafik till en permanent verksamhetsmodell och utvecklar övervakningen genom att ta i bruk eldrivna cyklar. Cyklarna skaffas och utrustas under vintern. Det är fråga om ett ettårigt försök som Polisstyrelsen har godkänt. Samtidigt utreds huruvida elcyklar lämpar sig för polisens övervakningsarbete.
– De eldrivna cyklarna innebär att övervakningsgruppen lättare kan ta sig fram och övervakningsmyndigheten får samma förutsättningar som andra med eldrivna transportmedel, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen vid polisinrättningen i Helsingfors.
– Avsikten är att de nya eldrivna cyklarna synligt ska ha polisens färgsättning och vi utreder möjligheten att även montera larmljus, så kallat blåljus på dem. Blåljusen skulle avsevärt öka elcyklarnas användningsmöjligheter till exempel i samband med trafikarrangemang och på olycksplatser, säger Lehtinen.
Ska informera aktivt om övervakningen
Polisen kommer framöver att öka övervakningen av lätt trafik. Avsikten är att fortsätta med intensivövervakning av lätt trafik nästa vår när snön har smält bort.
Övervakningen koncentreras till den lätta trafikens ”huvudleder” och till livliga knutpunkter i synnerhet under arbetspendlarnas morgon- och kvällsrusch.
Polisinrättningen i Helsingfors informerar om arbetet inom övervakningsgruppen för lätt trafik på webbplatsen www.poliisi.fi/helsinki och i sociala medier:
Facebook: www.facebook.com/helsinkipoliisi
Twitter: www.twitter.com/helsinkipoliisi
Instagram: helsinkipoliisi
Använd hashtaggen #fillaripoliisi för att följa med och delta i diskussioner kring ämnet
Den lätta trafiken föranledde polisen att registrera följande ärenden under övervakningen i oktober 2019:
Cyklister:Polisen ingrep i trafikbeteendet hos sammanlagt 382 cyklisterOrdningsbot: 43/ flest: körde på trottoarenMuntlig anmärkning: 289/ flest: körde på trottoarenSkriftlig anmärkning: 1/ körde på trottoaren
Elsparkcykel:Polisen ingrep i trafikbeteendet hos sammanlagt 71 elsparkåkareOrdningsbot: 8/ flest: körde på trottoarenMuntlig anmärkning: 63/ flest: körde på trottoarenSkriftlig anmärkning: –
Fotgängare:Polisen ingrep i trafikbeteendet hos sammanlagt 77 fotgängareOrdningsbot: 5/ flest: gick mot röttMuntlig anmärkning: 71/ flest: saknade reflex, korsade gatan annanstans än vid en övergångSkriftlig anmärkning: 1/ gick mot rött
Cykel(1)jpg, 215,8 kB
Cykel(2)jpg, 200 kB

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory