Polisstyrelsen har förbjudit verkställandet av spelen IS Liigapörssi och Hockey GM som penningspel

NordenBladet —

28.11.2019 kl 17.33Polisstyrelsen
Polisstyrelsen har genom sitt beslut daterat 21.11.2019 förbjudit Sanoma Media Finland Oy att verkställa spelen IS Liigapörssi och Hockey GM så att deltagandet sker mot vederlag och spelaren kan vinna pengar i spelet. Verkställandet av spelen har förbjudits i den form de verkställts hittills som penningspel, men verkställandet av spelen har inte totalt förbjudits.
Förbudet gällande spelet IS Liigapörssi ska iakttas från och med 1.1.2020 och förbudet gällande spelet Hockey GM från och med 1.2.2020. Polisstyrelsen har vid fastställande av tidpunkten för förbuden strävat efter att minimera den olägenhet som förbuden orsakar för konsumenterna.
Enligt lotterilagen kan Polisstyrelsen förbjuda verkställandet av penningspel om penningspelet verkställs av någon annan instans än innehavaren av ensamrätten enligt lotterilagen. Polisstyrelsen kan förstärka ett förbud med vite.
Enligt definitionen av lotteri i lotterilagen avses med lotteri sådan verksamhet, där deltagandet sker mot vederlag och deltagarna har möjlighet att få en vinst med penningvärde som helt eller delvis beror på slumpen. Definitionen av lotteri består med andra ord av tre element: vederlag, slumpmässighet och vinst med penningvärde. Om någon verksamhet uppfyller definitionen av lotteri, ska alla tre ovan nämnda element som föreskrivs lotterilagen existera samtidigt. För att det ska vara fråga om ett penningspel, som är en av lotteriformerna, ska man kunna vinna pengar i lotteriet.
Polisstyrelsen har bedömt att i Sanoma Media Finland Oy:s spel, som spelas mot en avgift på tre euro, bygger vinsten åtminstone delvis på slumpen, eftersom inte ens en spelare med mest kunskap eller skicklighet kan i förväg veta hur framtida händelser kommer att se ut. Spelen har haft pengar som pris, vilket gör att de uppfyller även definitionen av penningspel.
Innan förbuden fastställdes hörde Polisstyrelsen Sanoma Media Finland Oy flera gånger och träffade bolagets representanter vid sitt verksamhetsställe i Riihimäki. Polisstyrelsen har också underrättat Sanoma Media Finland Oy om sin syn på tolkningen av lotterilagen innan förbuden fastställdes i deras utlåtande daterat 11.6.2019. Bolaget har därefter beretts möjlighet att utvärdera verkställandet av sina spel.
Förbuden gäller i tre månader och Polisstyrelsen kan vid behov förlänga giltighetstiden för förbuden med tre månader. Polisstyrelsen har förstärkt förbuden med viten.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory